Centrul de psihoterapie PsyClinic

     Tulburarea obsesiv-compulsiva

    Fiecare eveniment prin care trecem genereaza o emotie mai intensa sau mai slaba, in functie caracteristicile individuale. Inainte de un examen, de un interviu, de un eveniment important, de o prezentare, experimentam stari de ingrijorare, teama, nervozitate, frica. De cele mai multe ori, dupa ce depasim situatia, emotiile dispar. In unele cazuri insa acestea persista, devinenind permanente in viata persoanei si avand un impact negativ in desfasurarea activitatilor de zi cu zi.
Atunci cand apare o reactie cu mult peste ceea ce consideram a fi normal pentru o situatie, putem vorbi de o tulburare din spectrul anxietatii.
   Problemele legate de anxietate au fost definite si introduse in domeniul de studiu al psihiatriei la sfarsitul secolului al XIX- lea. In prezent, sunt stabilite criterii de diagnostic pentru  mai multe categorii de tulburari din spectrul anxietatii, intre cele mai comune fiind fobiile, tulburarea de panica, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv -compulsiva, anxietatea de separare.

  Tulburarile de anxietate sunt cel mai adesea debilitante, afectand functionarea persoanei in toate domeniile vietii si pot aparea la o varsta timpurie sau in urma unui eveniment declansator. In momente de stres, simptomele cresc in intensitate si sunt acompaniate de probleme fiziologice precum dureri de cap, palpitatii, hipertensiune, tensiune musculara care, la randul lor, conduc la oboseala sau chiar epuizare.
O categorie aparte, o reprezinta tulburarea obsesiv compulsiva. Conform DSM IV tulburarea obsesiv compulsiva are drept caracteristici :
-    ganduri si imagini recurente (obsesii) care sunt considerate intruzive si cauzeaza un disconfort semnificativ
-    comportamente de tip ritual (compulsii)  cu rol in neutralizarea gandurilor obsesive
-    obsesiile sau compulsiile produc disconfort marcat; sunt  consumatoare de timp (>1ora/zi); interfera semnificativ cu rutina normala a persoanei, cu functionarea ocupationala (sau academica), cu activitatile sociale uzuale sau relatiile sale
-    persoana afectata recunoaste caracterul irational al gandurilor si comportamentelor sale
-    daca o alta tulburare este prezenta pe Axa I, continutul   obsesiilor sau compulsiilor nu se rezuma la ea

Ce sunt obsesiile si compulsiile?

Obsesiile sunt ganduri sau imagini repetitive, deranjante, pe care fiecare dintre noi le poate avea la un moment dat. Putem pleca dimineata de acasa, preocupati de ceva si, pe drum, sa ne vina in minte gandul " Am incuiat oare usa apartamentului ? ", sau " Oare am tras firul fierului de calcat din priza, ma grabeam si nu imi mai amintesc ; daca l-am uitat si ia foc casa ? ". Unii oameni pot depasi aceasta dilema, gandind ca este stupid sa se intrebe aceste lucruri, ca mereu au incuiat usa, au avut grija sa nu lase in priza aparatele electrocasnice si cu siguranta au facut-o si acum. Altii insa resimt un disconfort foarte mare, gandul devine din ce in ce mai presant si trebuie sa se intoarca sa verifice. Uneori nu este de ajuns sa verifice o singura data si este nevoie sa verifice de un anumit numar de ori pentru a fi siguri ca totul este in siguranta.
Persoanele cu tulburare obsesiv compulsiva prezinta adesea sentimente de vinovatie legate de gandurile obsesionale, credintele disfunctionale care stau la baza acestor sentimente fiind ca "Trebuie sa iti controlezi gandurile" sau "Daca gandesti ceva <rau>, inseamna ca esti o persoana rea".

Compulsiile sunt comportamente repetitive pe care persoanele cu tulburare obsesiv compulsiva simt ca trebuie sa le efectueze pentru a reduce nivelul de disconfort resimtit sau  pentru a preveni o intamplare nefericita.
Daca persoana incearca sa opreasca aceste comportamente, tensiunea si anxietatea cresc semnificativ si gandul obsesiv devine tot mai presant. Efectuarea comportamentului de " extinctie " a obsesiei aduce o scadere a presiunii, persoana putandu-si relua activitatile obisnuite. Persista insa sentimentul de disconfort pentru ca a trebuit sa faca ceva ce nu ii aduce placere.Cele mai frecvent intalnite obsesii sunt legate de :

-    Teama de a contacta o boala, cum ar fi SIDA sau hepatita
-    Teama de a atinge otravuri, de exemplu pesticide
-    Teama de a vatama sau ucide pe cineva, de obicei o persoana apropiata / teama de a comite suicid
-    Teama de a uita efectuarea unui comportament, de exemplu inchiderea gazului
-    Teama de a efectua un comportament imoral

Compulsiile, denumite si ritualuri, sunt adesea legate de :

-    Spalarea sau curatarea excesiva
-    Verificarea
-    Repetarea unor actiuni
-    Adunarea obiectelor
-    Aranjarea obiectelor intr-o anumita ordine

Exista cateva caracteristici comune ale obsesiilor si compulsiilor :

-    obsesiile implica consecinte dezastruoase
-    sunt momente in care persoana realizeaza faptul ca obsesiile sunt irationale
-    persoanele incearca sa se impotriveasca gandurilor irationale, dar rezultatul este ca frecventa si/sau intensitatea lor creste
-    compulsiile ofera o eliberare temporara de tensiune
-    ritualul implica secvente specifice, trebuie facut intr-o anumita ordine pentru ca anxietatea sa scada in intensitate
-    uneori, in cautarea de ajutor, sunt implicati si membri ai familiei in ritual

  Cauzele aparitiei tulburarii obsesiv - compulsive rezida intr-o combinatie de factori biologici, psihologici si culturali. Desi era considerata a fi o tulburare rara, studiile recente arata ca procentul depaseste in unele zone 3% din populatia generala.
   Femeile si barbatii sunt afectati in egala masura, desi sunt statistici care arata ca la barbati simptomele apar mai degraba la varsta adulta. Compulsiile legate de curatenie sunt mai frecvente la femei, in timp ce barbatii experimenteaza mai ales compulsii legate de verificare.

  Tratamentul tulburarii obsesiv compulsive

  Studiile recente arata ca exista persoane cu probleme din spectrul obsesiv -compulsiv care relateaza o imbunatatire a controlului asupra simptomelor sau chiar o eliminare a acestora.  Terapia comportamentala s-a dovedit a fi una dintre metodele cele mai eficiente, in cadrul tratamentului utilizandu-se expunerea gradata la circumstante care reprezinta factori declansatori pentru comportamentele compulsive. Eficienta creste mai ales pentru situatiile in care factorii declansatori pot fi usor simulati, spre exemplu daca este vorba de teama de microbi, persoana se poate expune fara a efectua comportamentul de spalare sau curatare.

  Medicatia este un factor important , in special pentru persoanele  care prezinta o anxietate foarte mare legata de obsesii, acestea actionand asupra nivelului de serotonina din creier. Conform studiilor de specialitate, in peste 56-60% dintre cazuri, tratamentul medicamentos are efect pozitiv. Insa dupa incetarea acestuia multe persoane experimenteaza recaderi, recomandarea pentru evitarea acestei situatii fiind completarea tratamentului cu terapia cognitiv-comportamentala.

  In unele cazuri, consilierea familiala poate fi de ajutor in suplinirea terapiei comportamentale.  Sesiunile de consiliere familiala pot ajuta atat persoana afectata cat si familia sa inteleaga mai bine problema si sa isi stabileasca obiective si asteptari comune.


Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan              Contact
Articole "Psihoterapie adulti":

* Anxietatea generalizata
* Tulburarea bipolara
* Tulburarea de mancat compulsiv
* Tulburarea de panica si agorafobia
* Depresia la femei
* Gandurile automate si erorile cognitive
* Abilitatile sociale
* Managementul conflictelor
* Anxietatea sociala
* Tehnici comportamentale: Expunerea
* Tulburarea obsesiv-compulsiva
Articole "Copii, adolescenti si parinti"

* Implicarea parintilor in tratamentul anxietatii copiilor
* Anxietatea de separare - interventii psihologice eficiente
Brosuri,
articole
Cursuri,
ateliere
Audio,
  video
Atacuri de panica, ganduri obsesionale, stres, anxietate?
       Citeste brosura "Tulburarile de anxietate"