Centrul de psihoterapie PsyClinic
           Tulburarea Bipolara
                      

Tulburarea bipolara (sau tulburarea maniaco-depresiva) este o problema severa de sanatate mentala, care afecteaza aproximativ 1% din populatia generala.

Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin succesiunea de episoade maniacale si episoade depresive.
Schimbarile marcante in comportament, dispozitie, personalitate, gandire care apar in tulburarea bipolara au adesea efecte semnificative in domeniul relatiilor interpersonale. Labilitatea afectiva, extravagantele financiare, fluctuatiile gradului de sociabilitate, comportamentul sexual de risc, impulsivitatea sunt cu siguranta o sursa de neliniste, conflict si ingrijorare atat pentru cei care sufera de aceasta tulburare precum si pentru familiile si apropiatii acestora.

Exista mai multe tipuri de tulburare bipolara:

* Tulburarea bipolara I: se caracterizeaza prin prezenta unuia sau mai multor episoade depresive majore si a unuia sau mai multor episoade maniacale sau mixte. Indiciile care ar putea ghida specialistul catre un diagnostic  de tulburare  bipolara sunt:
- istoric familial de tulburare bipolara
- semne si simptome ale unui episod depresiv in adolescenta
- frecventa crescuta a episoadelor depresive recurente (mai mult de doua episoade pe an)
- probleme din sfera psihomotorie sau hipersomnie in timpul episoadelor depresive majore
Varsta la care apare primul episod se situeaza, de obicei, intre 18 si 30 de ani.

* Tulburarea bipolara II: se caracterizeaza prin prezenta unuia sau mai multor episoade depresive majore, intercalate cu unul sau mai multe episoade hipomaniacale. Simptomele in episodul hipomaniacal sunt aceleasi ca in cazul maniei cu mentiunea ca ele sunt mai putin severe. Episoadele hipomaniacale pot dura cateva zile sau saptamani si alterneaza cu perioade asimptomatice sau depresive. Este posibil ca o persoana cu tulburare bipolara de tip II sa dezvolte un episod maniacal. Aproximativ 10% din persoanele cu acest diagnostic evolueaza spre o tulburare bipolara de tip I, dupa primii cinci ani de suferinta.

* Tulburarea ciclotimica: se caracterizeaza prin episoade scurte de hipomanie intercalate cu episoade scurte de depresie de intensitate medie (simptome care nu intrunesc numarul si intensitatea pentru a fi clasificate drept episod depresiv major). Pentru a putea pune diagnosticul simptomele trebuie sa fie prezente cel putin doi ani (un an la copii si adolescenti), iar perioadele libere de simptom sa nu depaseasca 2 luni continue.
Desi aceste persoane pot functiona adecvat, din cand in cand, afectarea lor este semnificativa in domeniul social, profesional si interpersonal.
Debutul tulburarii are loc in adolescenta sau la varsta adulta timpurie.

  * Tulburarea bipolara fara alta specificatie: include acele tulburari din sfera bipolaritatii care nu intrunesc criteriile pentru nici o tulburare bipolara specifica.
Exemple:
   - Alternare foarte rapida intre simptomele maniacale si cele depresive care nu au durata necesara pentru a fi incadrate drept episod maniacal, hipomaniacal sau depresiv
   - Episoade hipomaniacale recurente fara simptome depresive intercalate
  - Episoade hipomaniacale alternativ cu simptome depresive cronice, care nu sunt atat de frecvente pentru a putea pune un diagnostic de tulburare ciclotimica


Simptomele tulburarii bipolare

  Tulburarea bipolara este dificil de diagnosticat, chiar si pentru specialistii cu experienta in domeniul psihiatriei, datorita varietatii si intesitatii diferite a simptomelor precum si a particularitatilor de manifestare la fiecare persoana.
Mania, hipomania si depresia sunt categoriile generale de simptome prezente in tulburarea bipolara.

   Mania incepe cel mai  adesea cu o crestere a nivelului de energie, creativitate si usurinta in dezvoltarea relatiilor sociale. Persoanele care nu au un insight asupra maniei nu isi dau seama ca ar putea fi ceva in neregula si chiar ii acuza pe ceilalti ca au ceva impotriva lor.

   In episodul maniacal unele sau toate simptomele urmatoare sunt prezente pentru cel putin o saptamana si persoana are probleme in a functiona normal:
   - Dispozitie euforica, optimism exagerat si incredere crescuta in sine
   - Nevoie scazuta de somn fara oboseala
   - Idei de grandiozitate, exagerarea importantei propriei persoane
   - Iritabilitate crescuta, comportament agresiv
   - Activitate mentala si fizica crescuta
   - Vorbire rapida, trecerea de la o idee la alta, distractibilitate
   - Critica slaba, impulsivitate
   - Comportamente de risc precum condus cu viteza excesiva, conduita sexuala de risc, cheltuieli exagerate

Hipomania se caracterizeaza prin aceleasi simptome ca si mania, numai ca intensitatea acestora este mult diminuata. Prietenii si apropiatii persoanei care este in episod hipomaniacal pot observa o crestere a nivelului de energie, nevoia scazuta de somn, incredere in sine crescuta, euforie sau iritabilitate, comportament impulsiv si doar uneori idei de grandiozitate.

  Depresia majora este caracterizata prin prezenta a cel putin cinci din simptomele de mai jos, prezente pe durata a cel putin doua saptamani si care afecteaza in mod negativ capacitatea de functionare a persoanei:
    - Dispozitie depresiva aproape toata ziua, interes sau placere scazuta in toate activitatile, in cea mai mare parte a zilei
    - Schimbari semnificative in ceea ce priveste apetitul si somnul
    - Lipsa placerii si bucuriei in activitatile uzuale
    - Lipsa de motivatie
    - Nivel de energie scazut, letargie persistenta
    - Sentimente de vina si inutilitate
    - Capacitate de concentrare diminuata, dificultati in luarea deciziilor
    - Incetinirea vorbirii, a gandirii si a miscarilor corpului
    - Agitatie fizica si neliniste
    - Ganduri recurente despre moarte si suicid
 
  La unele persoane se pot adauga simptome precum iritabilitate, nervozitate, ingrijorare, agitatie, anxietate si simptome fizice precum durere sau greata.


Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan             Contact
Articole "Psihoterapie adulti":

* Anxietatea generalizata
* Tulburarea bipolara
* Tulburarea de mancat compulsiv
* Tulburarea de panica si agorafobia
* Depresia la femei
* Gandurile automate si erorile cognitive
* Abilitatile sociale
* Managementul conflictelor
* Anxietatea sociala
* Tehnici comportamentale: Expunerea
* Tulburarea obsesiv-compulsiva
Articole "Copii, adolescenti si parinti"

* Implicarea parintilor in tratamentul anxietatii copiilor
* Anxietatea de separare - interventii psihologice eficiente
Brosuri,
articole
Cursuri,
ateliere
Audio,
  video
Atacuri de panica, ganduri obsesionale, stres, anxietate?
       Citeste brosura "Tulburarile de anxietate"