Centrul de psihoterapie PsyClinic

Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan              Contact
    Particularitatea tulburarilor de comportament alimentar in sfera tulburarilor psihice, consta in impactul pe care acestea il au asupra functionarii generale a pacientului (starii generale de sanatate a pacientului)
Comorbiditatea ridicata cu alte tulburari psihice de axa I si II: depresie, tulburarea obsesiv-compulsiva, anxietatea sociala , tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea de personalitate borderline creste provocarea pe care tulburarile de alimentatie o ridica profesionistilor de sanatate mentala.

   Echipa multidisciplinara de tratament cuprinde, in mod optim, cel putin  trei membrii: medic psihiatru, medic nutritionist si psihoterapeut.

  Fiecare membru al echipei are propriile sale abilitati si responsabilitati in ingrijirea pacientului cu tulburari de alimentatie.In stabilirea planului de interventie si a rolurilor pe care fiecare membru al echipei multidisciplinare il are, trebuie sa se tina cont de nevoile particulare ale fiecarui pacient (ex. paciente insarcinate, pacienti cu diabet, etc).
  Prioritatea in managementul tulburarilor de comportament alimentar o reprezinta ingrijirea medicala a pacientului, respectiv restabilirea unei greutati corporale care sa permita pacientului situarea in afara riscului de deces, si ulterior interventia psihologica. Motivatia clinica a acestui protocol de interventie tine in primul  rand  de riscul de deces datorat efectelor comportamentelor alimentare disfunctionale (ex. dezechilibrul hidroelectrolitic), iar in al doilea rand de efectele infometarii asupra starii psihice, demonstrate in experimentul Minnesota (“Minnesota Starvation Experiment”).

Ingrijirea pacientilor cu tulburari de comportament alimentar, in special anorexia si bulimia nervoasa, ridica probleme atat din perspectiva psihologica cat si fiziologica, riscul de deces cauzat de efectele comportamentelor alimentare disfunctionale fiind foarte ridicat.

  In aceste conditii, tratamentul anorexiei nervaose si al bulimiei nervoase in cadrul echipei multidisciplinare este nu doar necesar, ci obligatoriu, devenind de altfel tratamentul standard (best practice) in multe tari din lume.

  Rolul medicului nutritionist in cadrul echipei multidiciplinare

   Medicul nutritionist poate:

-   sa actioneze ca un specialist in cadrul echipei multidisciplinare

-   sa actioneze ca un consultant pentru ceilalti membrii ai echipei, oferind consiliere cu privire la aspectele nutritionale si literatura de specialitate sau sa furnizeze training in conformitate cu necesitatile echipei

-  sa conduca sesiuni de educatie nutritionala pentru pacienti, acoperind subiecte generale cu privire la nutritie si fiziologie

-   sa fie co-terapeut in cadrul tratamentului individual sau in cadrul grupurilor de terapie

-   sa mentina contactul pe termen lung cu pacientii

-   sa verifice jurnalele de alimentatie ale pacientilor

-   sa proiecteze si sa revizuiasca planurile de alimentatie ale pacientilor

-   sa monitorizeze greutatea pacientilor si sa modifice planurile nutritionale in concordanta cu obiectivele stabilite privind greutatea corporala adecvata

-   sa ofere consiliere si sprijin familiilor sau ingrijitorilor, dupa caz

Rolul medicului nutritionist poate fi impartit in 4 arii principale:

    Evaluarea

Include:

- aportul nutritional anterior si actual, obiceiurile alimentare si istoricul greutatii corporale,

- evaluarea comportamentelor alimentare disfunctionale (varsaturi autoprovocate, utilizarea laxativelor si diureticelor, etc)

- cunostintele (credintele) nutritionale actuale si regulile alimentare (ex. numaratul caloriilor, orele de masa, comportament ritualic, combinarea alimentelor, evitarea grasimilor / carbohidratilor / dulciurilor, etc)

- nivelul de activitate si exercitii fizice

- motivatia pentru schimbare si obiectivele pacientului

- calculul cerintelor nutritionale pentru mentinerea sau cresterea greutatii corporale (dupa caz)

- realizarea planului de tratament din punct de vedere nutritional


   Educatia nutritionala a pacientului

     Educatia nutritionala a pacientului cu anorexie sau bulimie se intampla ca uneori sa fie scapata din vedere, desi aceasta este o parte importanta a problemei. Pacientii cu tulburari de alimentatie sunt foarte preocupati de aspecte privind nutritia (ex. numaratul caloriilor, evitarea grasimilor si a carbohidratilor) si totodata prezinta opinii complet eronate si extrem de rigide privind alimentatia. Medicul nutritionist poate ajuta pacientul sa discute despre cunostintele privind alimentatia, sa dezbata regulile privind nutritia si sa ofere informatii de specialitate care sa conduca pacientul catre o alimentatie mai echilibrata si adecvata nevoilor sale.


   Recomandari

     Medicul nutritionist colaboreaza cu pacientul in realizarea unor obiective realiste in ceea ce priveste dieta si greutatea corporala. Recomandarile trebuie sa se bazeze pe rezultatele analizelor nutritionale si calculul cerintelor nutritionale pentru mentinerea sau cresterea in greutate.

    Sprijin

     In cele din urma, rolul medicului nutritionist este acela de a ajuta pacientul sa re-dobandeasca o buna relatie cu alimentatia si sa recunoasca nevoile organismului sau; in acest sens, cu compasiune si intelegere, va discuta regulile deseori rigide si irationale pe care pacientul le-a urmat, si va incerca sa construiasca impreuna cu acesta un set de reguli sanatoase, realiste si (opus rigid).

In cadrul unei echipe formata din medic psihiatru, psihoterapeut si medic nutritionist, in regim ambulatoriu, acesta din urma poate avea si rolul de a evalua starea generala de sanatate a pacientului si de a face recomandari privind internarea, bazandu-se pe criterii medicale.


Responsabilitatile medicului psihiatru in cadrul echipei multidiciplinare de tratament sunt:

- evaluarea starii psihice generale

- evaluarea riscului de suicid

- stabilirea diagnosticului, recomandarea tratamentului medicamentos

-  psihoeducatia pacientului cu privire la diagnostic si tratamentul medicamentos

-  urmarirea raspunsului la tratamentul medicamentos si evolutia pacientului din punct de vedere psihiatric

Medicul psihiatru face recomandari privind internarea in cazul deteriorarii starii psihice a pacientului sau cresterea riscului de suicid.

Medicul psihiatru colaboreaza cu psihoterapeutul in stabilirea planului de interventie psihologica, privind atat tulburarea de comportament alimentar cat si tulburarile asociate.


   Psihoterapeutul joaca un rol major in cadrul echipei multidisciplinare. Ne vom referi in special la psihoterapia cognitiv-comportamentala, printre responsabilitatile psihoterapeutului in cadrul echipei de tratament numarandu-se:

-  evaluarea starii psihice generale

-  evaluarea comportamentului alimentar

-  psihoeducarea pacientului / ei cu privire diagnostic

-  stabilirea obiectivelor terapeutice

-  stabilirea planului psihoterapeutic de tratament

-  interventii cognitive si comportamentale in vederea atingerii obiectivelor

-  prevenirea recaderilor si follow-up

    Experienta celorlalti membri ai echipei poate acoperi aspecte ale tratamentului in care psihoterapeutul cognitiv-comportamentalist are mai putina experienta (ex. consecintele medicale ale comportamentului alimentar, stabilirea planului de recuperare nutritionala, evaluarea si gestionarea riscului suicidar, monitorizarea starii generale de sanatate a pacientului, etc).

   Desi lucrul in echipa este foarte important in oferirea celui mai bun tratament, este vital ca membrii echipei sa detina aceeasi perspectiva asupra obiectivelor tratamentului si sa fie de comun acord cu planul terapeutic; in caz contrar, diferentele de opinie trebuie discutate intre membrii echipei, fara ca acest aspect sa afecteze ingijirea pacientului.

  Succesul echipei multidisciplinare presupune ca fiecare membru sa aiba cunostinte generale din celelalte discipline si ca acestia sa comunice regulat.

   Membrii echipei trebuie sa comunice regulat cu privire la aspectele critice, precum schimbari in starea medicala, inclusiv modificari ale greutatii corporale, schimbari in planurile de masa, accentuarea riscului de suicid, etc.

   Tratamentul multidisciplinar al tulburarilor de comportament alimentar este esential pentru a oferi o ingrijire coerenta si eficienta. Munca in cadrul echipei multidisciplinare prezinta beneficii pentru pacienti si membrii, deopotriva. Munca in echipa ofera membrilor un cadru suportiv pentru gestionarea cazurilor complexe, in special a pacientilor cu probleme severe de personalitate.
Echipa multidisciplinara in tratamentul tulburarilor comportamentului alimentar
Bulimia, Anorexia si Mancatul compulsiv
Experimentul Minnesota
Alimentatia si sanatatea mintala
Importanta tratamentului multidisciplinar
Articole nutritie si sanatate mintala

Nou la PsyClinic:

Program de tratament pentru bulimia nervoasa

Programul de tratament pentru bulimia nervoasa include sedinte de psihoterapie cognitiv-comportamentala si consiliere nutritionala oferita de un medic specialist. Programul este structurat si are la baza cele mai eficiente metode de tratament pentru bulimia nervoasa.
Citeste mai mult