Centrul de psihoterapie PsyClinic
                Psihoterapia cognitiv-comportamentala pentru cupluri


Toti ne indragostim, toti ne facem sperante, visam, ne imaginam viitorul alaturi de persoana draga.
De multe ori, dragostea nu dureaza o viata: toti iubim, suntem dezamagiti, plangem, suferim, uitam si iertam.
Uneori suntem singuri chiar daca suntem impreuna, uneori ne e greu sa sustinem o relatie, uneori nu intelegem ce s-a intamplat si cand s-a terminat "luna de miere".


  De ce terapie de cuplu?

Pentru ca iubirea nu este suficienta. Fiecare dintre noi intra in relatie cu un bagaj de credinte si asteptari, dobandite, de-a lungul timpului, fie in propria familie, fie in relatiile anterioare, fie observand alte relatii din jurul sau. Insa fiecare relatie este unica, iar partenerii au nevoie sa gaseasca un numitor comun, pentru a functiona ca un tot unitar.

O relatie de cuplu necesita munca, efort, atentie, din partea ambilor parteneri. O relatie de calitate necesita abilitati cu care nu ne nastem, ci le dobandim, le invatam: ascultarea activa, intelegerea, rezolvarea conflictelor, gasirea solutiilor, negocierea.

Pe parcursul vietii apar situatii (negative sau pozitive) care pot perturba functionarea cuplului, si la care nu stim cum sa ne adaptam: pierderea serviciului, nasterea unui copil, suferinta fizica sau psihica a unuia din parteneri, etc.


  De ce terapie cognitiv comportamentala?

Terapia cognitiv - comportamentala se concentreaza pe "aici si acum", pe dezvoltarea sau cresterea abilitatilor de comunicare, pe insusirea unor modele eficiente de rezolvare de probleme, pe identificarea si modificarea credintelor care conduc la neintelegeri sau disensiuni intre parteneri.


Care sunt obiectivele terapiei cognitiv comportamentale in terapia de cuplu?

* Facilitarea comunicarii, prin dezvoltarea abilitatilor fiecarui partener, si crearea unei relatii de incredere, respect, siguranta
* Recunoasterea si modificarea erorilor de gandire care distorsioneaza comunicarea
* Cultivarea unei atmosfere de tandrete, sensibilitate, intelegere, suport
* Dezvoltarea parteneriatului, a capacitatii de compromis, stabilirea responsabilitatilor in cuplu, stabilirea activitatilor in comun  Terapia cognitiv comportamentala abordeaza cele mai comune probleme care pot aparea intr-un cuplu:* Gandirea negativa (concentrarea pe aspectele negative ale relatiei face ca partenerii sa piarda din vedere aspectele pozitive)

* Trecerea de la idealism la dezamagire (de ce imaginea partenerului se transforma din una pozitiva in una negativa)

* Conflictul dintre punctele de vedere diferite (partenerii interpreteaza acelasi eveniment complet diferit)

* Impunerea unor reguli si asteptari rigide (stabilirea unor standarde fixe poate conduce la frustrare si manie)

* Bariere in comunicare (trecand prin filtrul propriilor experiente si credinte, partenerii, uneori, transforma ceea ce aud in cu totul altceva)

* Conflictul in luarea deciziilor si ruperea parteneriatului (cum intervine biasarea si propria incompetenta in procesul de luare de decizii)

* Rolul gandurilor automate care preced furia si comportametul defensiv (cum poate gandirea negativa sa conduca la certuri si furie)
Putem invata cum sa gandim si cum sa ne comportam altfel, putem dobandi sau creste abilitati astfel incat neintelegerile, tensiunile, frustrarile si conflictele sa fie inlocuite cu o relatie sanatoasa, bazata pe intelegere si respect, pe suport si empatie, pe incredere reciproca si siguranta.Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan              Contact

Index Medical ROmedic - Piata medicala online
Psihoterapie individuala
  adulti
Psihoterapie copii & Consiliere parinti
Terapie de cuplu
Terapie de grup
Brosuri,
articole
Cursuri,
ateliere
Audio,
  video
Atacuri de panica, ganduri obsesionale, stres, anxietate?
       Citeste brosura "Tulburarile de anxietate"