Centrul de psihoterapie PsyClinic

                     Psihoterapia cognitiv - comportamentala


Terapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie care pune accentul pe:

   -  Modul in care gandim despre noi, despre lume si despre ceilalti
   -  Modul in care actiunile, comportamentele noastre influenteaza felul in care gandim si ne simtim

Terapia comportamentala ajuta la depasirea problemelor psihice si emotionale prin modificarea modului in care reactionam sau ne comportam.
Tehnicile comportamentale sunt eficiente in tratamentul mai multor tulburari (depresie, tulburarile de comportament alimentar, insomnie, disfunctiile sexuale, dependenta de substante, etc) precum si in terapia de cuplu / familie si in psihoterapia copiilor si adolescentilor.

Terapia cognitiva se axeaza pe ideea ca modul in care gandim determina emotiile si comportamentele noastre. Modul de a gandi ne poate afecta stima de sine,  viata sociala si familiala, viata profesionala sau felul in care ne simtim, in general, in fata dificultatilor vietii.

  Deseori oamenii, cand simt un disconfort psihic sau emotional, ne spun "Am gandurile astea...",   "M-as simti mai bine daca nu as mai gandi atat de negativ", "Am numai ganduri negre".

     Cu siguranta nici unul dintre noi nu s-a nascut cu astfel de ganduri. Gandirea noastra a fost modelata, fara voia noastra, de experienta de viata, de evenimentele prin care am trecut, de ceea ce ni s-a transmis cand eram copii, de societate, de ceea ce facem in prezent. Vestea buna este ca fiecare dintre noi poate invata, de aceasta data constient, sa gandeasca intr-un mod sanatos, rational si realist, un mod care ne ajuta sa privim viata din perspectiva dezvoltarii resurselor si a gasirii de solutii eficiente la problemele pe care, in mod inevitabil, le intampinam.

   Spre deosebire de alte forme de psihoterapie, terapia cognitiv-comportamentala este axata mai degraba pe prezent (respectiv descoperirea factorilor care mentin problemele in prezent, in viata unei persoane), este limitata in timp si mai orientata pe rezolvarea problemelor si gasirea de solutii eficiente.

  Obiectivul terapiei cognitiv-comportamentale este dobandirea, de catre client, a unor abilitati sau aptitudini care sa-i fie utile pe tot parcursul vietii, devenind, astfel, propriul sau terapeut.


   Terapia cognitiv-comportamentala nu este o terapie pasiva, in care "stam de vorba" ; este necesara participarea activa atat a clientului, cat si a terapeutului. Cei doi lucreaza impreuna, ca o echipa, in care clientul detine informatiile privind problema, iar terapeutul detine informatii privind tehnicile si metodele care s-au dovedit eficiente pentru rezolvarea acestor probleme. Impreuna, intr-o atmosfera de siguranta si incredere, cei doi vor afla care sunt factorii care au determinat aparitia problemei, ce anume o mentine in prezent, care sunt obiectivele pe care doresc sa le atinga, iar apoi vor creea, in colaborare, un plan de interventie (cum vor actiona asupra problemei).


  Printre caracteristicile relatiei terapeutice in psihoterapia cognitiv-comportamentala se numara: natura colaborativa, respectul, egalitatea, empatia, atitudinea non-evaluativa.      Terapia cognitiv-comportamentala - aplicabilitate

  Terapia cognitiv - comportamentala poate fi aplicata in cadru individual, in cadrul grupurilor de terapie sau in terapie de cuplu.

  Terapia cognitiv - comportamentala pentru adulti, este eficienta in:

   * Tratamentul tulburarilor de anxietate: tulburarea de panica, anxietatea generalizata, tulburarea obsesiv - compulsiva, fobiile specifice, anxietatea sociala, tulburarea de stres post-traumatic
  * Tratamentul depresiei
  * Tratamentul tulburarilor de comportament alimentar: bulimia nervoasa, anorexia nervoasa, tulburarea de mancat compulsiv
  * Tratamentul tulburarilor de somn
  * Tratamentul disfunctiilor sexuale
  * Tratamentul tulburarilor de personalitate
  * Gestionarea furiei sau a altor emotii, si cresterea abilitatilor socio-emotionale
  * Dezvoltarea asertivitatii, cresterea stimei de sine
  * Managementul greutatii corporale, la persoanele supraponderale sau obeze

Copiii si adolescentii pot beneficia de terapie cognitiv-comportamentala pentru:

  * ADHD, Deficit de atentie
  * Tulburari de anxietate (fobii, tulburare obsesiv-compulsiva, tulburare de stres post-traumatic, anxietate sociala, etc)
  * Tulburari de dispozitie / afective
  * Opozitionism
  * Managementul comportamentelor agresive
  * Tulburari de somn
  * Tulburari de alimentatie
  * Performanta scolara scazuta, lipsa motivatiei
  * Refuz scolar
  * Enurezis si encoprezis
  * Tulburari de atasament
  * Dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale
  * Cresterea stimei de sine

Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan              Contact
Psihoterapie individuala
  adulti
Psihoterapie copii & Consiliere parinti
Terapie de cuplu
Terapie de grup
Index Medical ROmedic - Piata medicala online
Brosuri,
articole
Cursuri,
ateliere
Audio,
  video
Atacuri de panica, ganduri obsesionale, stres, anxietate?
       Citeste brosura "Tulburarile de anxietate"