Centrul de psihoterapie PsyClinic

Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan              Contact

Consilierea nutritionala in tulburarile de comportament alimentar: bulimia nervoasa, anorexia nervoasa, tulburarea de mancat compulsiv


Rolul medicului nutritionist in tratamentul tulburarilor de comportament alimentar (bulimie, anorexie si mancat compulsiv) este foarte important. Sansele de recuperare ale persoanelor cu astfel de tulburari sunt crescute, atunci cand tratamentul are loc in cadrul unei echipe multidisciplinare, formata din psihoterapeut, medic nutritionist si, dupa caz, medic psihiatru.
  Consilierea nutritionala trebuie sa aiba loc in cadrul unei atmosfere bazata pe incredere si confidentialitate, in care pacientului i se ofera informatii privind  alimentatia si modul in care functioneaza corpul nostru in functie de "combustibilul" cu care este hranit. Credintele si regulile legate de alimentatie si nutritie vor fi testate si dezbatute impreuna cu medicul, astfel incat pacientul sa dezvolte o perspectiva corecta si rationala asupra modului in care trebuie sa se hraneasca.
Pacientul este implicat activ in procesul de recuperare si participa la stabilirea obiectivelor in ceea ce priveste planul de interventie si regimul alimentar.
Interventia medicului nutritionist in tratamentul tulburarilor de alimentatie incepe cu evaluarea nutritionala. Aceasta trebuie sa fie detaliata, si poate dura mai mult de o ora, deci se poate extinde la mai mult de o intalnire. Pe baza evaluarii nutritionale, impreuna cu restul echipei de tratament, se vor stabili obiectivele si planul individual de interventie, care se va discuta apoi cu pacientul.
In cadrul evaluarii nutritionale se vor lua in calcul atat aspecte privind starea de sanatate a pacientului, cat si aspecte de natura psihologica ce privesc obiceiurile alimentare, fricile sau temerile pacientului legate de alimentatie, cunostintele despre nutritie, motivatia pentru schimbare, etc

    Iata cativa dintre factorii ce trebuie urmariti in cadrul evaluarii nutritionale:
  
 
In urma evaluarii se va realiza, impreuna cu ceilalti membri ai echipei multidisciplinare, un plan de interventie, care va fi prezentat apoi pacientului.
In cazul persoanelor care sufera de anorexie, planul de interventie trebuie sa includa obiective privind restabilirea greutatii corporale normale, precum si perioada si modalitate in care se va realiza aceasta schimbare. I se vor explica pacientului efectele negative ale restrictiei alimentare si se va interveni cu suplimente daca pacientul este grav subnutrit sau prezinta semne de risc crescut privind starea de sanatate.

Consilierea nutritionala va avea loc intr-o maniera deschisa, empatica si non-evaluativa, obiectivul acesteia fiind ca pacientul sa (re-)invete sa se hraneasca corect, bazandu-se pe necesitatile nutritionale ale organismului. Pacientul are ocazia sa isi clarifice diverse nelamuriri, intreband medicul si dezbatand impreuna diverse informatii sau credinte legate de nutritie.

De asemenea, pacientul primeste informatii privind riscurile asupra sanatatii a unei greutati corporale scazute, efectul (semi-)infometarii, functionarea metabolismului, mentinerea unei greutati corporale adecvate varstei si inaltimii, consumul nutritional normal, etc.

Medicul nutritionsit va ajuta pacientul in stabilirea unui regim alimentar corect si sanatos, adecvat stilului de viata al acestuia si vor planifica cum sa faca fata diverselor situatii de viata (ex: mancat la restaurant, mers la masa in familie, participarea la un eveniment tip petrecere, realizarea cumparaturilor la supermarket, etc)
Cunostintele dobandite pe parcursul consilierii nutritionale trebuie sa dezvolte abilitatea pacientului de a-si realiza singur un regim alimentar adecvat, pe care sa il poata mentine pe termen lung si care sa-i permita mentinerea unei greutati corporale normale si constante precum si o stare de sanatate optima.

Rolul nutritionistului este important in tratamentul tuturor celor trei tulburari majore de alimentatie. Desi elementele nutritionale nu pot fi ignorate, o abordare multi disciplinara este vitala pentru un tratament eficient. Nutritionistul alatura informatii nutritionale si comportamentale care ajuta toti membrii echipei sa evalueze si sa supravegheze pacientul in mod adecvat. Cand restaurarea greutatii este necesara, nutritionistul poate lucra in mod independent cu pacientul.
  Rolul nutritionistului in tratamentul tulburarilor de alimentatie este unul provocator. Este nevoie ca nutritionistii sa adauge abilitatilor si cunostintelor lor nutritionale, si pe cele ale unui consilier, si sa invete tehnici psihologice in scopul de a oferi un tratament eficient. 
Bulimia, Anorexia si Mancatul compulsiv
Experimentul Minnesota
Alimentatia si sanatatea mintala
Importanta tratamentului multidisciplinar
Articole nutritie si sanatate mintala

Nou la PsyClinic:

Program de tratament pentru bulimia nervoasa

Programul de tratament pentru bulimia nervoasa include sedinte de psihoterapie cognitiv-comportamentala si consiliere nutritionala oferita de un medic specialist. Programul este structurat si are la baza cele mai eficiente metode de tratament pentru bulimia nervoasa.
Citeste mai mult