Centrul de psihoterapie PsyClinic

Copyright Stancescu Ana Raluca               Logo by Gheorghe Bogdan              Contact

  Experimentul Minnesota si tulburarile de alimentatie (Minnesota Starvation Experiment)


Experimentul Minnesota, realizat in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre dr Ancel Keys, a avut ca obiectiv studiul efectelor infometarii asupra oamenilor si gasirea unui regim alimentar adecvat pentru populatie dupa razboi. Rezultatele obtinute de dr Keys si echipa sa, se dovedesc astazi foarte utile in intelegerea mecanismelor biologice care stau in spatele tulburarilor de comportament alimentar (anorexia nervoasa si bulimia nervoasa), si a modului in care alimentatia influenteaza starea psihica si emotionala.

36 de barbati perfect sanatosi psihic si fizic au luat parte la experimentul in cadrul caruia urmau sa scada 25% din masa corporala in greutate. Experimentul a avut 3 faze: faza de control (in care era observat comportamentul alimentar al subiectilor), faza de infometare (in care subiectii au fost supusi unei restrictii alimentare in urma careia au pierdut 25% din masa corporala) si faza de recuperare (in care subiectii au fost hraniti cu diverse scheme alimentare pentru a recupera greutatea pierduta).
 
In 1950, dr Ancel Keys si colegii sai publica lucrarea "The Biology of Human Starvation", in care prezinta experimentul Minnesota si rezultatele obtinute.

In urma experimentului, s-a constatat ca restrictionarea alimentatiei urmata de scaderea in greutate, determina urmatoarele simptome psihice:

- depresie si disconfort emotional sever
- stari de iritabilitate crescute insotite de comportamente agresive sau auto-agresive
- preocupare crescuta legata de mancare (ganduri obsesionale cu privire la alimentatie)
- scaderea interesului sexual si al preocuparilor sociale in general (izolare sociala)
- dificultati de concentrare a atentiei, de memorare si de luare a deciziilor
  Aceste simptome se regasesc si in cazul persoanelor cu tulburari de alimentatie - anorexie si bulimie, si se pot datora in mare parte malnutritiei. Persoanele cu tulburari de alimentatie prezinta o imbunatatire a starii psihice si emotionale odata ce este re-introdus un regim alimentar corect si echilibrat. Experimentul Minnesota arata ca recuperarea persoanelor cu anorexie sau bulimie nervoasa depinde nu doar de interventia psihologica ci si de stabilirea unui regim alimentar care sa permita o mai buna functionare a creierului.
Bulimia, Anorexia si Mancatul compulsiv
Experimentul Minnesota
Alimentatia si sanatatea mintala
Importanta tratamentului multidisciplinar
Articole nutritie si sanatate mintala

Nou la PsyClinic:

Program de tratament pentru bulimia nervoasa

Programul de tratament pentru bulimia nervoasa include sedinte de psihoterapie cognitiv-comportamentala si consiliere nutritionala oferita de un medic specialist. Programul este structurat si are la baza cele mai eficiente metode de tratament pentru bulimia nervoasa.
Citeste mai mult